miten budjetoidaan

Rahatarina: “Budjetoinnin salaisuus – maksoin huonot velat pois ja ostin 4 sijoitusasuntoa vuoden aikana”

Haluan kertoa sinulle, että miten minulle ikään kuin vahingossa avautui raha-asioiden ymmärtäminen yksinkertaiseksi asiaksi ja miten sitä kautta ymmärsin myös sijoittamisen tärkeyden vaurastumisen näkökulmasta.

Olen useamman vuoden ajan haaveillut sijoitusasunnosta ja sen tuomasta pesämunasta eläkepäiville. Joskus lasten synttäreillä uskalsin olla jopa niin rohkea, että kerroin haaveeni ääneen. Tuntui, että tämä minun haave ja ajatus asunnosta ei saanut kannatusta kahvipöytäseurueessa. Niin se sitten jäi toteuttamattomaksi unelmaksi.

sijoitusasunnon osto

Olen viime vuosina tehnyt paljon työtä itseni kanssa sen eteen, että uskaltaisin toteuttaa unelmiani niiden toivomisen ja haaveilemisen sijaan. Viime syksynä päätin, että toteutan haaveeni sijoitusasunnosta. Ajauduin Sannan valmennukseen, koska en itse pystynyt ymmärtämään miten sijoitusasunnoista lasketaan niiden tuotto ja kannattavuus.

Mitä oivalsin?

Kuukauden rahatreenissä oivalsin pienen, mutta erittäin tärkeän asian. En voisi ikinä sijoittaa tai vaurastua jos vain odotan, että minulla jää joskus ylimääräistä rahaa siihen. Oivallus oli siinä, että minun pitää joka kuukausi kerryttää varallisuutta ja tehdä pieniä päivittäisiä valintoja. Niin, tämä voi kuulostaa niin uskomattoman helpolta, että eihän se voi toimia. Mutta jos se toimii minulla, niin se toimii myös sinulla.

Vuoden aikana olen saanut maksettua luottokunnan laskut pois, hankittua neljä sijoitusasuntoa, kerättyä itselleni puskuria pahan päivän varalle ja sen lisäksi olen käyttänyt useita tuhansia euroja koulutuksiin vuoden aikana. Tiedän, se on paljon rahaa ja ihmettelen itsekin, miten minulla on ollut varaa siihen. Olen opiskellut rahavalmennuksia ja uskomustyöskentelyä. Olen myös maksullisten koulutusten ja verkkokurssien lisäksi lukenut kirjoja, osallistunut ilmaisiin webinaareihin ja kuunnellut podcasteja.

Mitä minä olen käytännössä tehnyt?

Ensimmäisen sijoitusasunnon sain itselleni hankittua 0:lla eurolla, eli asunnossa on 100% velkavipu. Tämän mahdollisti itseltäni löytyvä vakuus, jota en olisi osannut itse ajatella, että sitä voi hyödyntää asunnon lainottamisessa.

miten tehdä tulomenolaskelma

Olen siirtänyt rahaa joka kuukausi samana päivänä kun palkka tulee useammalle tilille. Nämä tilit ovat seuraavat: taloudellinen vapaus, PSOV eli pitkäaikainen säästö ostoja varten -tili (tälle tilille kerätään ensin puskuri ja sen jälkeen ylimääräiset eurot voidaan käyttää ostoja varten). Minulla on menossa PSOV -tilille parhaillaan puskurin keräys. Opiskelutili, huvi & hauskanpitotili sekä hyväntekeväisyystili. Sitä tiliä, jolle palkka maksetaan, olen käyttänyt pakollisten menojen tilinä.

Olen tietenkin joutunut tekemään suunnitelman, miten pystyn nämä toteuttamaan ja fyysisesti tekemään verkkopankkiin automaattiset siirrot. Lisäksi olen alkanut miettimään, mitä tavaroita ja asioita minä oikeasti tarvitsen. Itseltäni on jäänyt turhan ajan viettäminen sekä shoppailu kauppakeskuksissa pois. Olen käyttänyt tämän vapautuvan ajan opiskeluun.

Onko mikään sitten oikeasti muuttunut?

Tällä hetkellä minulla on sama tilanne kuin vuosi sitten. Yleensä tili tyhjenee sopivasti ennen palkkapäivää.

Mikä sitten on muuttunut? Ennen maksoin palkkapäivänä luottokunnan laskun lyhennykset ja muut laskut. Nyt maksan palkkapäivänä itselleni eri tilille rahaa ja minulla on mahdollisuus vaurastua. Ja voin kertoa, että tunne on ihan huikea! Voi tätä onnistumisen riemua! Haluan muistuttaa sinua, että sinulla on ihan samat mahdollisuudet näihin huikeisiin asioihin kun minullakin. Mikään ei voi estää sinua.

Tarinani osoittaa sen, että unelmista voi tehdä totta. Minulla oli unelma yhdestä sijoitusasunnosta ja nyt minulla on neljä. En tiennyt sijoittamisesta mitään. En tiennyt, että rahataitoja ja sijoittamista on helppo opiskella vaikka omalta sohvalta verkkokurssien ja webinaarien muodossa. Ja nyt kun olen perehtynyt asiaan, näen koko ajan uusia mahdollisuuksia lisätulojen hankkimisesta ja sijoittamisesta.

Minna Nupponen
Artikkelin on kirjoittanut Minna Nupponen.